Vastuullisuus

Vastuullisuus on kaikki kaikessa kun tullaan laina-asioihin. Molemmilla osapuolilla, sekä lainan antajalle, että ottajalla on vastuu kannettavanaan. Rahoitusyhtiön puolelta vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi asiakkaan maksukyvyn tarkastamista ennen pikaluoton myöntämistä, kohtuulissia korkokuluja sekä joustavuutta mikäli asiakkaalla ilmenee maksuongelmia. Sivustolamme esitellyt rahoitusyhtiöt eivät myönnä pikaluottoa alle 18 –vuotiaille henkilöille  ja heidän luottotietonsa tulee olla moitteettomia. Asiakkaan vastuullisuus näkyy maksukyvyn säilyttämisessä koko laina-ajalle.

Ota lainaa vain kun sitä todella tarvitset

Pikaluotot ovat parhaimmillaan, silloin kun tarvitset nopeasti rahaa yllättäviin kuluihin ja tiedät saavasi tarvittavan summan takaisinmaksua varten lähitulevaisuudessa. Arjen rahankäytön ei pidä missään vaiheessa perustua pikavippien ketjuttamiseen edellisen lainan takaisinmaksamiseksi. Pidemmällä tähtäimellä tämä johtaa vääjäämättä maksuvaikeuksiin korkojen nostaessa takaisinmaksusummaa aina suuremmaksi. Nimenomaan pikaluottojen ottamisessa asiakkaan vastuu näkyy vahvimmin ja harkitsemattomista pikaluotoista voi seurata ongelmia.

Olen velkakierteessä, mitä teen ?

Mikäli olet jo ajautunut velkakierteeseen ja tarvitset edelleen lisää pikaluottoja maksaaksesi edelliset takaisin, kannattaa sinun ottaa yhteyttä asiantuntijoihin, joilta saat neuvoja raha-asioidesi hoitamiseen. Raha- ja velka-asioiden hoitamisessa voit ottaa yhteyttä seuraaviin tahoihin:

Näiltä toimijoilta saat neuvoja velkakierteesi katkaisemiseksi. Yhteyttä voi ottaa myös mikäli koet tulleesi väärinkohdelluksi rahoitusyhtiön toimesta.

Lainauskielto

Mikäli koet, että et pysty hallitsemaan pikaluottojen ottamistasi voi asettaa itsellesi joko palvelukohtaisen tai valtakunnallisen lainauskiellon. Lainauskielto on pysyvä, eikä sitä voi missään tilanteessa peruuttaa. Lainauskiellolla tarkoitetaan sitä, että joko yksittäinen rahoitusyhtiö tai yksikään rahoitusyhtiö ei voi lainata sinulle rahaa. Valtakunnallisen lainauskiellon voit asettaa osoitteessa asiakastieto.fi. Kun kielto on asetettu, yksikään rahoitusyhtiö ei lainaa sinulle rahaa. Ennen lainauskiellon asettamista kannattaa ottaa huomioon myös tulevaisuuden mahdolliset luottotarpeet. Kiellon asettamisen jälkeen, vaikka luotolle olisi perusteltua käyttöä, ei lainaa saa.

Miten tiedän olenko joutumassa velkakierteeseen ?

Velkakierre on tila mihin kannattaa koittaa olla joutumatta. Parhaiten velkakierteen tunnistaa siitä, että joudut toistuvasti ottamaan lainaa maksaaksesi edellisen lainan pois. Seuraavassa on listattu seikkoja, joista voit tunnistaa riskisi joutua mahdolliseen velkakierteeseen:

  • Riittämätön palkka nykyisiin menoihisi nähden
  • Olet juuri joutunut irtisanotuksi
  • Ostoksesi eivät kohtaa todellisia tarpeitasi
  • Laskujen maksussa ilmenee ongelmia kuukausittain
  • Sinulla on monia samanaikaisia lainoja
  • Olet riippuvainen uhkapelaamiseen tai päihteisiin

Miten toimia kun kohtaa maksuvaikeuksia ?

Ensimmäisenä kannattaa neuvotella rahoitusyhtiön kanssa mahdollisista poikkeuksista takaisinmaksuerissä. Mikäli epäilet, että sinulla ei ole seuraavan lainaerän takaisinmaksun aikaan tarpeeksi rahaa, ota välittömästi yhteyttä palveluntarjoajaan ja pyri neuvottelemaan itsellesi lisäaikaa. Mitä aikaisemmin maksuvaikeuksista pystyy ilmoittamaan, sitä varmemmin ne myös hoituvat moitteetta rahoitusyhtiönkin puolesta.